<![CDATA[Tmi Vilkkoni - Blogi hevosenkoulutuksesta]]>Thu, 19 Sep 2024 21:39:22 +0300Weebly<![CDATA[Jalmari aloittelee talutusratsun uraa]]>Fri, 09 Jul 2021 07:10:23 GMThttp://www.vilkkoni.fi/blogi-hevosenkoulutuksesta/jalmari-aloittelee-talutusratsun-uraaKovin on ollut kiireistä opiskelun, yritystoiminnan , heinätöiden ja jatkuvan helteen ja siitä johtuvan hyönteismäärän  aiheuttamien vastusten selvittelyssä. Jalmarin koulutus on kuitenkin edennyt pikkuhiljaa, sitä on ohjasajettu hitusen, käyty kävelyillä metsässä ja tiellä yksin ja ponikaravaanissa, ja nyt on alettu käydä selässäkin. Jo edellinen omistaja oli nojaillut sen selkään ja rapsutellut yli selän. Tätä jatkoin itsekin ja roikuin jo kunnolla selän yli painolla. Koska Jalmari suhtautui tällaiseen varsin suopeasti, oli aika laittaa sopivamman painoinen ja pituinen ihminen oikeasti selkään. Jalmarin maksimikantokyky on 40 kilon luokkaa. Ensimmäinen selässäkäynti on lyhyt eikä liikettä juuri pyydetty. Rapsutuksia jaettiin kyllä urakalla. Toisella kerralla käveltiin jo ratsastaja selässä hieman ympäri kenttää ja kokeiltiin vähän oudompiakin asentoja selässä. Jalmari nauttii huomiosta ja rapsutuksista ja on mielellään mukana siellä, missä tapahtuu. Niinpä hän otti asiat todella tyynen rauhallisesti. 
]]>
<![CDATA[Aasimaista touhua]]>Fri, 06 Nov 2020 19:33:12 GMThttp://www.vilkkoni.fi/blogi-hevosenkoulutuksesta/aasimaista-touhua
Tässä kouluttautumisen lomassa (eläinavusteinen nepsyvalmennus, sosiaalipedagoginen hevostoiminta, luontohoivaohjaaja...) tulin sitten hankkineeksi aasin. Ei ihan omaksi, ylläpitoon vain. Mutta työkaveriksi olisi tarkoitus Jalmari koulia. Varsin mielenkiintoista, etten muuta sano. Aaseilla on varsin toisenlainen tapa toimia ja reagoida kuin hevosilla. Kaikki tehdään omaan tahtiin ja säikähtäminen ja pelkääminen tarkoittaa varsin usein paikoilleen jämähtämistä. Samat koulutuksen lainalaisuudet toimivat kuitenkin, paine ja sen poisto, rauha ja palkkiot. Jalmari on osoittautunut oikein nopeaksi oppimaan ja pahimmista itsepäisyysjumituksista päästään jo aika nopeasti yli. Ihan niin kuin hevostenkin kanssa, alkukoulutus on sisältänyt maastakäsin työskentelyä tarhassa, käytävällä ja kentällä. Ensimmäinen opetettava asia on, että kun painetta väistää, paine poistuu. Sen jälkeen alkavat erilaiset talutusharjoitukset, käsittelyyn ja hoitotoimenpiteisiin totuttaminen sekä narussa ympyrällä työskentely. Myöhemmin mukaan tulee irtotyöskentely picaderossa (kunhan varmistetaan, että narupicadero riittää pitämään Jalmarin oikealla alueella) ja kävelyretket. Ja sitten joskus tulevaisuudessa alkaa ajo-opetus ja ratsutus. Ja tietysti asiakkaiden kanssa olemisen harjoittelu kulkee mukana koko ajan.
]]>
<![CDATA[Pitkästä aikaa]]>Wed, 02 Sep 2020 09:02:35 GMThttp://www.vilkkoni.fi/blogi-hevosenkoulutuksesta/pitkasta-aikaaPuolitoista vuotta pääsi vierähtämään viime kirjoituksesta. Siinä ajassa nuoren hevosen opetus etenee jo jonkin verran. Ei tässä tapauksessa mitenkään valtavasti kuitenkaan ja syitä on muutama. Koronalla on vain pieni osa asiassa. Koko tallia koskevia isoja juttuja oli Ömppä-oriin ruunaus joulun huitteilla 2019. Pian sen jälkeen Latesta ja Ömpästä tuli tarhakaverit. Talvi 19-20 oli keliolosuhteiltaan kammottava: ei juuri pakkasta, eipä juuri luntakaan, ajoittain paikat jäässä ja sitten taas sulana. Tämä on hevosen pitäjän painajainen. Maaliskuussa, juuri sinä viikonloppuna, kun koulut ilmoitettiin suljettavaksi koronan takia, Ömppä sai vakavan ähkyn eikä toipunut eläinlääkärin yrityksistä huolimatta. Se ammuttiin omaan laitumeen. Tästä seurasi syvä musta jakso, joka minulle oli vain työntekoa. Sitä riittikin, sillä opettajana sain eturivin paikan etäopetukseen tutustumisessa. Pitkät työpäivät pitivät huolen siitä, että eläinten kanssa tehtiin vain perustoiminnot. Ei ollut aikaa eikä sydäntä nuoren Laten eteenpäin viemiseen. Lopulta suru painui sen verran syvälle, että koulutus pääsi jatkumaan. Nyt Latella on ratsastettu kentällä, jopa talautusratsastusta on kokeiltu pariin otteeseen, metsässäkin käyty ratsain. Kärryä on laitettu perään kentällä taluttaen. Ohjasajo- ja talutuslenkkejä tehdään edelleen ja puomiharjoittelua pitäisi ehdottomasti lisätä. Metsäpolulle on rakennettu silta ja kivetty oja maastotaitoja ajatellen, nämä ovat Latelle ihan normijuttuja.
Itse kouluttaudun nyt uusiin suuntiin toivoen pääseväni opetustyöstä kokonaan pois ja työskentelemään eläinten kanssa ihan täysipäiväisesti. Latella siintää ura terapiahevosena sitten, kun se on ensin terapoinut omistajansa.
]]>
<![CDATA[Pakkasten pitoa ja pienin askelin eteenpäin]]>Sun, 03 Feb 2019 09:18:38 GMThttp://www.vilkkoni.fi/blogi-hevosenkoulutuksesta/pakkasten-pitoa-ja-pienin-askelin-eteenpainEdellisen postauksen jälkeen on edetty hyvin vähän. Pakkasta oli reilun viikon pari-kolmekymmentä asteta ja niissä väleissä, kun ei ollut liian kylmää harjoitella, satoin lunta niin paljon, ettei muuta ole ehtinyt tekemään kuin lunta luomaan ja aitoja pelastamaan. Käsihevosena Late sentään oli kerran pari ja hanki alkaakin jo vaatia ihan kunnon kahlaamista.
Eilen oli viimein aikaa ja keliä jatkaa ajoharjoittelua. Valjastin Laten käytävällä ja samalla soviteltiin vähän länkiä luokkivaljastusta silmällä pitäen. Tamppivaljaisiin sopivat längethän on läydetty, mutta sattuvat olemaan kevyeen kiesivaljastukseen suunnitelut, niissä ei ole rahkeen paikkaa, vain vetohihnan kiinnitys.
Sitten testattiin taas aisoihin peruuttamista, tällä kertaa tallipihassa. Pienen ihmettelyn jälkeen sujui ihan hyvin. Varmuuden vuoksi nostelin vielä aisoja molemmin puolin ennen kiinnittämistä. Lopulta laitoin aisat kiinni ja lähdettiin liikkeelle. Ensimmäiseksi muistuteltiin mieleen pysähtyminen. Sitä ei voi harjoitella liikaa. Kokeiltiin myös peruutusta. Koska kiersimme vain siirtotallin ympäri (ainoa kunnolla aurattu alue etupihan lisäksi) Late joutui heti tutustumaan siihen tosiasiaan, että aisat rajoittavat liikettä käännöksissä melkoisesti. HIeman se oudoksutti, mutta hyvin suhtautui. Sitten vaan aisat irti ja sisälle purkamaan valjaat. Tähänkin koulutuskertaan sai olla todella tyytyväinen. Alla vielä tärkein osa videona.
]]>
<![CDATA[loppiaisen tietämissä]]>Mon, 07 Jan 2019 17:24:32 GMThttp://www.vilkkoni.fi/blogi-hevosenkoulutuksesta/loppiaisen-tietamissaNiin on loma vietetty ja arkeen palattu. Loppiasviikonloppuna ehdittiin vielä Laten kanssa puuhailemaan. Lauantaina päätin pitkästä aikaa laittaa länget kaulalle ja katsoa samalla, miten pikkuinen reagoi mäkivöihin. Odotetusti ei juuri mitenkään. Valjastus sujui kentällä irrallaan mallikkaasti. Ensimmäisestä ympyrästä pysähdys aiheutti pientä steppausta mäkivöistä johtuen, mutta sitten sekin asia oli selvitetty. Muutama ympyrä käynnissä ja ravissa, sitten ohjilla sivulta ja takaa ajaen. Late on niin herkkä sekä kehon asennoille että ohjasotteille, että kuvaaminen kouluttaessa on haasteellista, lopputuloksena kumpikin kärsii, sekä koulutuksen että videon laatu. Siksipä iloksenne vain hyvin lyhyt pätkä.
Sunnuntaina Ömpällä oli monipuolinen työpäivä: Ensin se sai olla valjastusopetuksen mallikappaleena. Sitten Sisu ja Late pääsivät kumpikin vuorollaan reen perään kahlaamaan hankea, jota onkin tänä vuonna ihan kiitettävästi. Sen jälkeen haettiin pellon reunasta havut ja pajut tallin pihaan. Seuraavaksi vaihdettiin reki vetokarttuun ja kiskottiin hangen läpi rehupaali myös tallin pihaan. Loppukävelyksi vielä vähän talutusratsastusta. Ihan hyvä reilu tunteroinen liikutusta.

Illalla sitten otin Laten mukaan koiran lenkitykseen, se kolmen kilometrin kävely, minkä shelttivanhus Vekku vielä jaksaa kävellä. Late käveli pää nuokkuen koko narun mitan päässä melkein koko matkan, havahtui oikeastaan vain yhden postilaatikon kohdalla huomatessaan koristehavut, jotka olisivat pojun mielestä olleet oiva välipala. Ihan loppumatkasta tuli vastaan autokin, ensimmäinen varmaan vuoteen pimeällä. Mutta eipä Late tuostakaan muuta tuumannut, kuin että "häikäisee, pitää pysähtyä, kun ei nää eteensä".
Tästä viikonlopusta lähtien Late alkoi saada rypsirouhetta valkuaislisäksi, joten se pääsi kävelyn jälkeen tallikäytävälle syömään. Eikä haitannut vaikka käytävä oli koko lailla illan ja seuraavan aamun heinäsäkkien valloittama. Sankoa hakiessani se suoritti laatutarkastusta eri säkeillä...
]]>
<![CDATA[uusi vuosi hevosellisen näkökulmasta]]>Tue, 01 Jan 2019 18:45:34 GMThttp://www.vilkkoni.fi/blogi-hevosenkoulutuksesta/uusi-vuosi-hevosellisen-nakokulmastaLaten toinen uusi vuosi meillä on takana. Täytyy myöntää, että ensimmäisestä en muista juuri mitään - ei siksi, että olisi juonut itseni muistamattomaksi (ei kuulu tapoihin meillä), vaan siksi, että kulunut vuosi on ollut tapahtumarikas ja työläs. Sen tiedän, että Late ja oriherra Yökyöpeli viettivät illan ja yön siirtotallissa ja Late oli mieheni mukaan hieman levoton (miten voi olla, että hän muistaisi paremmin kuin minä, kun ei koskaan tee mitään hevosten kanssa???)
Taustoista sen verran, että ori säikähti paukkuja ensimmäisen kerran 4-vuotiaana, kun olimme palaamassa kotiin ajolenkiltä, joka oli niitä ensimmäisiä kunnon rekilenkkejä pihan ulkopuolella. Naapuri "harjoitteli" jo 27. 12 noin 300 metrin päässä keskipäivän aikaan. Ori seisahtui niille sijoilleen ja talutin sen kotiin. Se pärjäsi kuitenkin pihatossa vapaasti tarhaillen uudet vuodet ollen vain hieman stressaantuneen oloinen ja tarkkaavainen. Kunnes kolmisen vuotta sitten toinen, vielä lähempänä asuva naapuri aloitti uutena vuotena paukuttelun jo kello kaksi päivällä ja jatkoi tasaisen epäsäännöllisesti ilta yhteentoista asti, ampuen raketit ilmeisesti suoraan meille päin, koskapa ne näyttivät leimahtavan aivan oritarhan päällä. Tarha nimittäin sijaitsee korkean pystysuoran kallion alla ja naapurin piha tuon kallion toisella puolen jonkin matkan päässä. Tästä seurasi se, että ori ravasi koko ajan melkoisen liukasta tarhaa edestakaisin (ilman kenkiä), rauhoittuen vain, jos seisoin sen kanssa tarhassa. Koska en voinut koko yötä hevostarhassa viettää, vein oriin siirtotallin tyhjään karsinaan, valot päälle ja radio hyllylle ääniä vaimentamaan. Näin olen sittemmin joutunut uuden vuoden aatot toimimaan.
Tämä vuonna asioita mutkisti parikin seikkaa. Ensinnäkin meille muutti vuokrapaikalle kevättalvella Sisu, kuusivuotias irlannin cob, joka ei tiettävästi ole koskaan nähnyt ilotulitusta lähietäisyydelta ja joka tunnetusti on melko säikky ja hermoileva. Toiseksi, meille ilmaantui alkukesästä myös kaksi vuohta, jotka ajan puutteen vuoksi oli majoitettu siirtotalliin. Ja kolmanneksi, oriin pihatossa ei ollut vieläkään ovea, jolla sen voisi sulkea, kuten ei myöskään ruunien pihatossa.
Siispä joululoman alettua ryhdyin kiireesti rakentamaan vuohille karsinaa oriin pihattoon, jossa oli tilaa kahdellekin hevoselle. Sitten rakensin portin herran pihaton kulkuaukkoon. Näin saatiin ori lukittua sisään ja vieläpä omat lemmikit rentouttamaan tunnelmaa. Niiden laitumet olivat kesällä vierekkäin ja herra oli pienistä silmin nähden kiinnostunut.
Samalla saatiin siirtotalli tyhjäksi ruunia varten. Ne kävivät aatonaattona tunnin totuttelemassa sisätiloissa asumiseen, sillä edellisen kerran ovat olleet siellä huhtikuussa.
Yökyöpelin kohdalla ratkaisu toimi hienosti, se vietti rennoimman uuden vuotensa vuosiin. Siitä on ilmeisen hienoa, että on lemmikkejä, vaikka karsinatila pienenikin.
Ruunat tuottivat pienen yllätyksen. Otin ne sisään talliin pian pimeän tultua, noin puoli viisi, jolloin kukaan kilometrien matkalla ei vielä paukutellut. Saimmekin nauttia poikkeuksellisen hiljaisesta uuden vvuoden aatosta! Kumpikaan edellä mainituista naapureista ei paukutellut lainkaan. Vastoin odotuksia Sisu ei ollut kauempaa kantautuvista paukuista ja välähdyksistä millänsäkään, mutta sen sijaan kymmenen maissa iltaheiniä tuodessani huomasin Laten olevan varsin hermostunut. Ei se hikoillut, mutta pyörähteli karsinassa kuunnellen ja kurkkien vuoroon kahdesta eri seinillä olevista ikkunoista. Menin hetkeksi sen karsinaan ja rauhoittelin sitä hengittelemällä hitaasti ja rapsuttamalla säkää. Sitten hain radion ja laitoin sen päälle käytävälle. Late rentoutui silminnähden. Myöhemmin muistin kaapissani olevan feromonivalmisteen, joka on tarkoitettu rauhoittamaan hevosta stressitilanteessa, ja päätin kokeilla auttaisiko se. Ainetta olisi pitänyt laittaa jo ennen stressin alkua, mutta saahan sitä silti yrittää, aine oli joka tapauksessa menossa vanhaksi. Hieroin siis geeliä (jossa on tammanmaidossa olevia feromoneja, jotka kiihdyttävät endorfiinin tuotantoa) Laten sierainten alle. En tiedä kuvittelenko, mutta väittäisin, että kun vein viimeiset heinät puoli kolmen aikaan, se oli jo selkeästi rauhoittunut. Suljin radion, sammutin valot ja hipsin nukkumaan.
Shetlanninponit ovat olleet vapaasti pihattotarhassaan aiemmatkin aatot ja näin myös nyt. Ne ovat selvästi hermostuneita, mutta eivät säntäile ja syövät heinät, jos ne tarjoillaan pihattokatoksen edustalla olevalle aukiolle. Näin myös tällä kertaa. Hippi, ruunaporukan johtaja, oli rauhallisempi, mutta hieman hahmotushäiriöinen Hakkeri melkoisen säpsynä. Hakkerilla kesti myös pitkälle yli puolen päivän toipua yön jännityksestä, kun taas Hippi oli jo todennut aamulla tilanteen rauhoittuneen.
Aamuseitsemältä talutin ruunat pihattotarhaan heinille. Kumpikin oli melko rento, vaikkakin Latella oli hieman tavallista kiireempi. Eli piti kerran pysähtyä ja sanoa, ettei ole kiire - pyytää siis pojua peruuttamaan pari askelta, naru koko ajan ihan löysällä. Syömään molemmat menivät saman tien ja yhdentoista aikaan seurasimme keittiön ikkunasta kuinka ruunat piehtaroivat, laukkasivat ja painivat laitumen uudessa lumessa tuulettaen pois menneen yön jännitykset. Oriin portin tarhaan olin avannut jo viimeisiä yöheiniä viedessä ja se olikin kuin mitään ei olisi tapahtunut koko yönä.
Sitten pysähdyn miettimään seuraavaa uutta vuotta. Oriin kanssa toimitaan kuten tänä vuonna. Ruunien ja ponien osalta sotasuunnitelmia muodostuu kolme. Yksi vaihtoehto, helpoin, olisi antaa kaikkien olla vapaasti pihatoissa, sulkea vain laitumiin vievät portit. Ja antaa Confidence-valmistetta sekä Latelle että Hakkerille, ellei jopa koko laumalle. Tai sitten voisin laittaa Laten Hipin seuraksi ponipihattoon, sillä se tukeutuu edelleen Hippiin johtajana ja oppisi tältä rauhoittumaan ja laittamaan ruuan etusijalle. Hakkeri ja Sisu voisivat majoittua siirtotalliin. Tai voisin yhdistää hyvissä ajoin alkutalvesta ponit ja isot ruunat yhdeksi laumaksi, jolloin Hippi voisi neuvoa koko porukkaa. Tässä on miinuspuolena pelko ponien lihomisesta. Näitä onkin hyvä pohtia ajoissa, ettei tule hoppu, niin kuin tällä kertaa.
Summa summarum, kun hankalat tilanteet ovat ennustettavissa, niihin voi varautua ja selvitä pienemmillä vaurioilla. Tärkeintä on tuntea eläimet ja puhua niille niiden omaa kieltä, elää hetkessä niiden kanssa ja tarjota läsnäoloa. Molemminpuolinen luottamus ja kunnioitus ovat koko homman perusta. Vieraita tuli taas kerran hieman laimiinlyötyä, mutta ehdin sentään myös hoitaa inhimillisiä suhteitakin, kun sukulaiset ovat onneksi ymmärtäviä sieluja.
]]>
<![CDATA[Rekiajon valmistelua hissuksiin]]>Sun, 16 Dec 2018 16:10:40 GMThttp://www.vilkkoni.fi/blogi-hevosenkoulutuksesta/december-16th-2018Picture
Itsenäisyyspäivän korvilla Late sai myös tutustua ponirekeen käsihevosen roolissa. Hippi näytti mallia ja Late käveli, ravaili ja loikki takana ja vieressä pitkässä narussa. Hieman piti pikkuherran käsitystä korjata, kun hän ajatteli ravipätkän tarkoittavan pukkiloikkairroittelua, mutta koska on fiksu ja hyvätapainen pikkumies, pari sanaa riitti. Pieni videopätkä tuli tyrkättyä suoraan facebookiin: 
https://www.facebook.com/vilkkoni/videos/517380975332161/

Tänä viikonloppuna sitten sekä Late että Sisu pääsivät vuorollaan Ömpän reen perään. Sisusta se oli aika outo ja jännittävä juttu, Late marssi tyynesti perässä kuin olisi jo pienen ikänsä sitä tehnyt, olihan hänellä jo runsaasti kokemusta.
]]>
<![CDATA[Hyvää itsenäisyyspäivää!]]>Thu, 06 Dec 2018 08:51:03 GMThttp://www.vilkkoni.fi/blogi-hevosenkoulutuksesta/hyvaa-itsenaisyyspaivaaNäin on marraskuu taas selätetty. Koulutusrintamalla onkin ollut pimeän kauden aika hiljaista, vaikka yhtä jos toista pientä on tehtykin. Kuun lopussa käytiin mm. kävelyllä Sisun ja koiran kanssa.
Joulukuulle päästyä aloitettiin taas rekiajoon valmistautuminen ohjasajolla ja aisaharjoituksilla. Viimeisimmästä viikonlopun treenistä tässä video lähes koko harjoituksesta eli noin 16 minuuuttia.
Kun pahimmat työkiireet helpottavat ja lumitilanne paranee (viime viikolla tulleet lumet lähes katosivat eilen ja nyt on kamalan liukasta!), päästään varmaan pikkuhiljaa eteenpäin rekiasiassa, toivottavasti viimeistään joululomalla.
]]>
<![CDATA[ohjasajo etenee uusiin suuntiin]]>Sun, 28 Oct 2018 16:36:23 GMThttp://www.vilkkoni.fi/blogi-hevosenkoulutuksesta/ohjasajo-etenee-uusiin-suuntiinLomaviikon alkuviikonloppu meni matkaillessa eli Latusella oli taas lomaa. Eilen ehdin viimein vähän kokeilemaan irtotyöskentelyä koko kentällä. Melko haasteellista, kun Late on niin herkkä, pakko on jatkossa rajata pienempi alue, että saadaan kunnollista työskentelyä aikaiseksi.

Tänään sitten oltiin yhdessä Sisun kanssa kentällä ohjasajon merkeissä. Alkuun taas tarkistettiin kaikki vanhat kuviot narussa, sitten laitettiin silat ja ajettiin ympyrällä ja takaa. Innostuin kokeilemaan pientä pohkeenväistön alkua ja tulipa tehtyä samaan syssyyn 180 asteen takaosakäännöksiäkin (siis westernterminä, mikä tarkoittaa, että etuosa pysyy paikoillaan ja takaosa kiertää sitä, kaiketi etuosakäännös kouluratsukielellä). Late esitti myös tyylikkään sidepassin, kun pyysin peruutusta hieman epäselvästi. Tietysti piti myös muistella Ground tie eli paikalla seisomisharjoitus. 
Sillä välin kun itse vaihdoin Sisun naruun ja muistuttelin sen mieleen selkäänousuharjoittelua, Late sai olla vapaana ja koska se osallistui touhuun sen verran innokkaasti (seisoi jakkaran toisella puolella sopivasti), nostelin kinttua senkin selkään ohimennen. Tyyppi kyllä sitten käänsi takapuolen siihen jakkaralle, vähän sillä ilmeellä, että tuolta puolelta saisi rapsuttaa... Kun siinä lautasiin nojailin rapsuttaessa, mietin, että hätkähtäisiköhän se edes, jos kamuaisin takapuolen yli kyytiin. 

Lopuksi käytiin pieni kävely tiellä, Late edellä ohjasajossa ja Sisu takana talutuksessa. Autokiin onnistui tulemaan vastaan. Ainut ongelma oli, että Late olisi ihan hyvin mielestään joutanut seisoa keskellä tietä, kyllä henkilöauto voi ojan kautta kiertää. Katsoin parhaaksi siirtyä taluttamaan, että sain pojan kunnolla reunaan. Sitten kokeiltiin ravi-käynti-siirtymisiä ja peruutuksia (ensimmäistä kertaa kentän ulkopuolella). Late kuunteli mallikelpoisesti. Vain kotiin päin kääntyminen oli hieman hankalaa, kun Sisu kiersi meidän taakse ja Late olisi halunnut seurata sitä. Samoin suoraan kulkeminen oli ajoittain hieman hakusessa, kun piti kurkkia, tuleeko Sisu varmasti takana ja toisaalta pientareella olisi kasvanut niin hyvää ruohoakin.
]]>
<![CDATA[Uravalinta selkiytyy]]>Sat, 13 Oct 2018 17:31:16 GMThttp://www.vilkkoni.fi/blogi-hevosenkoulutuksesta/uravalinta-selkiytyyPicture
Late osoitti taas tänään olevansa jo vahvasti siirtymässä kohti työelämäänsä. Aamupäivällä Hipillä oli pikkuasiakas hevostaito-opissa ja käytiin sitten yhdessä tutustumassa ruuniinkin. Late oli tapansa mukaan erittäin kiinnostunut uusista ihmisistä, varsinkin lapsesta. Se olisi viihtynyt halittavana ja halimassa vaikka kuinka kauan, vaikka Sisu lähtikin jo pian syömään, kun huomasi, että herkkuja ei ole jaossa. Ja voi kuinka hellästi Late hoiti 5-vuotiasta! Nuuhki ja huulilla varovasti höpläsi, oli vaan niin kovin läsnä. Äitikin sai siinä ohessa pusut Latelta, mutta kyllä se lapsi oli huomion keskipiste. Ei mitään epäilystä, etteikö Latesta tule (tai oikeastaan se on jo) loistava hevostaito-opettaja.

Iltapäivällä Ömppä käytti ensin Sisua ja sitten Late pienen pienellä lenkillä, ruunat olivat siis vuorotellen käsihevosena. Late on jo melkein kuin vanha tekijä, Sisua pihasta poistuminen ja oikeastaan vähän kaikki hermostutti jonkin verran, mutta paluumatkalla ehti jo hamuilemaan oksia syötäväksi kuitenkin.
]]>